Diabetes special – Deborah

Dit is Deborah. 

Op een dag na 30 jaar! Alvast gefeliciteerd!! En heeft ze 29 jaar diabetes.

Op de foto staat ze met haar 2 kinderen. 💕

Zo heerlijk om iedere keer naar mijn kleintje te kunnen kijken.

“Sinds ik 11 maanden oud was heb ik diabetes type 1. Er is heel wat aan vooraf gegaan, maar dit was de uiteindelijke diagnose.”

Gelukkig door een goed diabetes team en hulp van mijn ouders heb ik mijn diabetes goed onder controle kunnen krijgen.

Toen ik getrouwd was, kwam al gauw onze zwangerschapwens naar voren. Mijn Hba1C*  is nooit helemaal perfect geweest en toen ik zwanger raakte wist ik helemaal niets van een sensor of wat de juiste Hba1C*  moest zijn. Helaas heb ik toen een miskraam gekregen. Of dit ook de reden is geweest van de miskraam weet ik niet, maar ik was er wel kapot van.

Toen het duidelijk werd dat ik zwanger wilde worden heeft mijn diabetes verpleegkundige aan de bel getrokken en aangegeven dat het hard werken zou worden. Toen ben ik meer op mijn suiker gaan letten en werd ik niet lang daarna zwanger van mijn zoon.

Pas toen ik een hevige hypo unawareness* heb gehad, heb ik tijdelijk (een week of 2) een sensor gekregen. Dit gaf al zoveel inzicht dat het daarna een stuk makkelijker was om bij te houden. Toen was het nog niet standaard om de sensor te dragen tijdens je zwangerschap.

Uiteindelijk is de zwangerschap goed gegaan en is mijn prachtige zoon geboren met 35 weken zwangerschap. Wel met een keizersnede omdat ik zwangerschapsvergiftiging hag gekregen.

Het was best pittig om daarna weer in een normaal ritme te komen met mijn suiker. Maar dankzij de steun van mijn partner en het diabetes team is dat goed gekomen.

Na een aantal jaar kwam de wens opnieuw en heb ik dit toen wel direct aan mijn diabetes team verteld. Deze hebben toen ook direct de sensor aangevraagd en dat heeft ervoor gezorgd dat mijn Hba1C*  in vrij korte tijd goed en stabiel werd. Toen ik opnieuw zwanger bleek te zijn was ik helemaal in de wolken. Helaas bleek dit ook een miskraam te worden en daar was ik best verdrietig over. Ik had toch alles goed op orde en mijn suiker was toch ook stabiel?

In die tijd heb ik geleerd dat het soms niet zo werkt, dat het iets is wat ik zelf niet in de hand heb en dat het een wonder blijft als het wel lukt. Mijn partner en ik zijn er druk mee bezig gebleven om mijn suikers onder controle te houden en dit ging goed. Het was zo fijn dat ik de sensor mocht houden zolang de wens er was. Uiteindelijk hebben we groen licht gekregen van de internist en zijn we er toen nogmaals voor gegaan. Dit resulteerde in een nieuwe positieve zwangerschapstest en daar is mijn dochter toen uit geboren.

Mijn Hba1C*  bleef keurig en is zelf 5% geweest, dit had ik nog nooit gehad en was daar ook super trots op! Deze zwangerschap verliep goed en mijn dochter is geboren met 38 weken zwangerschap.

Het meest fijne vond ik de vele echo’s die ik kreeg. Zo heerlijk om iedere keer naar mijn kleintje te kunnen kijken.  Nu zijn mijn prachtige kids 7 en 3,5 en de meest geweldige kinderen die er bestaan.

Het is hard werken geweest en op sommige momenten zag ik het ook echt niet meer zitten, maar ik heb er zoveel moois voor terug gekregen, dat het echt de moeite waard is geweest!

Groetjes Deborah”

 

* Diabetes woordenboek

Hba1C = Gemiddelde glucosewaarde over een periode van 2 a 3 maanden. Voor een zwangerschap heb je 55 of lager nodig om groen licht te krijgen van de internist. Tussen de 53 en 58 is normaal/gezond voor iemand met diabetes. Lager is idealer, hoger heeft de aandacht nodig op betere instelling.

Hypo unawareness = bij hypo unanwareness voel je niet meer dat je bloedglucose daalt of zelf te laag is. Hierdoor weet je ook niet dat je koolhydraten moet innemen om je lichaam weer energie te geve. Dit kan resulteren in een hypoglycemie, oftewel een coma door te lage bloedglucose. Levensgevaarlijk dus!

 


Mocht je toevallig nog een paar centen tegenkomen in of onder de bank, of misschien een euro vinden op straat…  Het Diabetes Fonds weet er raad mee! Hieronder is een link naar een online collectebus voor een vrijwillige donatie:
Diabetes Fonds collectebus

You May Also Like

Leave a Reply

Chat openen
Hi!👋
Waarmee kan ik je helpen?