Diabetes special – Eline

Dit is Eline.

Eline is 28 jaar en heeft 19 jaar Diabetes type 1.

Op de foto is ze samen met haar zoontje en is ze zwanger van haar dochtertje! 💕

Jonas woog 3415 gram, gewoon prima dus!

“Op de foto sta ik met ons zoontje Jonas van 3 jaar.

De zwangerschap verliep eigenlijk heel soepel met weinig klachten. Vanuit het ziekenhuis had ik al een tijdje ‘groen licht’, mijn HbA1c* was al maanden lang op orde.

Toen het zover was belde ik de diabetesverpleegkundige en de week daarop kon ik langs komen. Ik had nog geen CGM*, dus die werd snel geregeld. Mijn HbA1c* is de hele zwangerschap laag geweest, tussen de 28 en 38 zo ongeveer. Ik was er wel veel mee bezig om zo strak gereguleerd te blijven.

Uiteindelijk ben ik ingeleid toen ik 39 weken zwanger was. Jonas woog 3415 gram, gewoon prima dus!

Zijn waardes waren de eerste 24 uur wel wat laag, maar omdat ik voor de geboorte al wat gekolfd had kon dit met moedermelk worden opgevangen. Jonas heeft dus geen glucose infuusje nodig gehad! Daar ben ik nog steeds erg blij mee.

Jonas heeft bijna drie jaar borstvoeding gehad. Dat vond ik ontzettend belangrijk en fijn, omdat is aangetoond dat borstvoeding kan helpen om de ontwikkeling van diabetes type 1 tegen te gaan wanneer hier aanleg voor is.

Inmiddels ben ik 28 weken zwanger van ons tweede kindje, en verwachten we in november een zusje voor Jonas.
Deze zwangerschap verloopt heel anders!

Al vanaf het begin ben ik extreem misselijk en geef ik veel over. Ik verlies gewicht in plaats van aan te komen!
Gelukkig is het inmiddels met medicatie redelijk onder controle te houden.
Mijn HbA1c* is weer netjes laag (32 met 28 weken) en qua glucosewaardes mag ik niet klagen.

Zo zie je maar dat, ook met diabetes, elke zwangerschap weer anders is!”

* Diabetes woordenboek

Hba1C = Gemiddelde glucosewaarde over een periode van 2 a 3 maanden. Voor een zwangerschap heb je 55 of lager nodig om groen licht te krijgen van de internist. Tussen de 53 en 58 is normaal/gezond voor iemand met diabetes. Lager is idealer, hoger heeft de aandacht nodig op betere instelling.

CGM = Continuous Glucose Monitor, ook wel een sensor genoemd. Dit is een glucose meet systeem, welke aangebracht wordt in de huid en continue de glucose waarde meet. Hiermee krijg je een goed inzicht over wat er precies gebeurd met de waardes over de hele dag.


Mocht je toevallig nog een paar centen tegenkomen in of onder de bank, of misschien een euro vinden op straat…  Het Diabetes Fonds weet er raad mee! Hieronder is een link naar een online collectebus voor een vrijwillige donatie:
Diabetes Fonds collectebus

You May Also Like

Leave a Reply

Chat openen
Hi!👋
Waarmee kan ik je helpen?