Diabetes special – Marjolein

Dit is Marjolein.
Marjolein is 31 jaar en heeft 27 jaar Diabetes type 1.
Op de foto staat ze met haar zoontje Rink 💕
..
Voordeel van een zwangerschap met diabetes is dat je veel echo’s krijgt!
..
“Vanaf ongeveer september 2015 ben ik ervoor gaan zorgen dat mijn diabetes zo goed gereguleerd was dat ik zwanger mocht gaan worden (Mijn Hba1C* was nooit slecht) en vanaf november 2015 kreeg ik een CGM* om de puntjes op de “i” te zetten.
Januari 2016 kreeg ik groen licht en een maand later was ik zwanger.
We waren heel blij en gelukkig dat het allemaal zo vlot was gegaan. Binnen een half jaar groen licht én zwanger.
De zwangerschap zelf heb ik als pittig ervaren.
Ik lustte bijna niets meer, vooral vlees en rauwe groenten had ik echt een afkeer van. Ondanks dat ik gelukkig niet misselijk ben geweest, ben ik de eerste helft van de zwangerschap afgevallen.
Daarnaast was ik volkomen en compleet uitgeput, ik had op dat moment niet alleen mijn normale kantoorbaan, maar had daarnaast ook nog als dagtaak om mijn bloedglucose zo goed mogelijk te houden. Met ongeveer 16 weken zwangerschap ben ik voor 50% ziek gemeld. Ik sliep zo’n 12 uur per dag, ook dit is heel de zwangerschap gebleven.
Voordeel van een zwangerschap met diabetes is dat je veel echo’s krijgt! Ze houden de ontwikkeling van de baby heel goed in de gaten en je kunt een extra uitgebreide 20 weken echo krijgen.
Een maand voor de uitgerekende datum lag onze zoon nog in stuitligging. De gynaecoloog heeft een versiepoging gedaan die helaas niet gelukt is.
Het kwam erop neer dat ik mocht kiezen, óf een ingeleide stuitbevalling óf een geplande sectio. De gynaecoloog had zelf voorkeur voor de geplande sectio omdat er 3 factoren waren die het risico op een spoedsectio aanzienlijk vergrootten; inleiding, stuitligging en verhoogde kans op een groot kind ivm diabetes.
Thuis hebben we de voor- en nadelen samen besproken en gekozen voor de geplande sectio, omdat we onze zoon de best mogelijke start wilden geven.
We hebben de sectio ingepland op 10 november 2016. Dat was best gek, we wisten zo’n week van tevoren welke dag we papa en mama zouden worden!

We hebben het aan onze ouders verteld zodat ze ervoor konden zorgen dat ze die dag al kennis konden komen maken met hun kleinzoon.”

* Diabetes woordenboek

Hba1C = Gemiddelde glucosewaarde over een periode van 2 a 3 maanden. Voor een zwangerschap heb je 55 of lager nodig om groen licht te krijgen van de internist. Tussen de 53 en 58 is normaal/gezond voor iemand met diabetes. Lager is idealer, hoger heeft de aandacht nodig op betere instelling.

CGM = Continuous Glucose Monitor, ook wel een sensor genoemd. Dit is een glucose meet systeem, welke aangebracht wordt in de huid en continue de glucose waarde meet. Hiermee krijg je een goed inzicht over wat er precies gebeurd met de waardes over de hele dag.


Mocht je toevallig nog een paar centen tegenkomen in of onder de bank, of misschien een euro vinden op straat…  Het Diabetes Fonds weet er raad mee! Hieronder is een link naar een online collectebus voor een vrijwillige donatie:
Diabetes Fonds collectebus

You May Also Like

Leave a Reply

Chat openen
Hi!👋
Waarmee kan ik je helpen?