Diabetes special – Susanne

Dit is Susanne.
Susanne is 33 jaar en heeft 13 jaar Diabetes type 1.
Op de foto is zij nog in verwachting, maar inmiddels is ze bevallen van een wolk van een zoon! Gefeliciteerd! 💕

Ik denk zelfs dat ik een betere zwangerschap heb gehad dan menig ‘gezonde’ vrouw.

“Ik ben Susanne, 33 jaar en ik heb nu zo’n 13 jaar diabetes type 1.

Ik had al ruim drie jaar groen licht voor een zwangerschap, maar werd maar niet zwanger. En hoewel er geen oorzaak gevonden werd, hadden we eigenlijk de hoop opgegeven.

Toen ik na onze wintersportvakantie al 11 dagen overtijd bleek te zijn, heb ik toch maar weer een test gedaan toen was ik ineens toch zwanger!
Na de positieve test heb ik de volgende dag meteen mijn diabetesverpleegkundige gebeld.

Marjolijn is al vanaf het begin mijn DVK* en ze heeft me al die jaren enorm geholpen en gesteund. Ze heeft meteen de eerste ziekenhuisafspraken voor me geregeld en vanaf toen hadden we twee keer per week contact om mijn bloedsuikers strak te regelen.

Ik ben nu 37 weken zwanger en ik word volgende week ingeleid, het zit er dus bijna op en ik kan nu zeggen dat ik zonder hypers en met erg weinig hypo’s een hele goede zwangerschap heb gehad.

Ik zag er best wel tegen op, maar het is me enorm meegevallen. Ik ben niet misselijk geweest en heb me alleen maar heel erg goed gevoeld. Ik denk zelfs dat ik een betere zwangerschap heb gehad dan menig ‘gezonde’ vrouw.

De vele ziekenhuis afspraken waren pittig, maar ik vond het ook een fijn idee dat de kleine zo goed in de gaten werd gehouden en alle extra echo’s waren een leuke bijkomstigheid.

Ik heb veel moeten puzzelen met eten en heb heel erg goed gelet op wat ik at. Ik heb bepaalde dingen zoals pizza en pasta helemaal geschrapt en ben de eerste maanden helemaal niet uit eten geweest. Maar ik weet waar ik dat voor deed, de kleine doet het heel goed en mijn Hba1C* was achtereenvolgens 42, 39 en 42.

Ik ben in totaal nog geen 10 kilo aangekomen, maar als ik geen diabetes had gehad zou dat het dubbele geweest zijn, denk ik.
Hopelijk verloopt de bevalling net zo voorspoedig als mijn hele zwangerschap!”

* Diabetes woordenboek

Hba1C = Gemiddelde glucosewaarde over een periode van 2 a 3 maanden. Voor een zwangerschap heb je 55 of lager nodig om groen licht te krijgen van de internist. Tussen de 53 en 58 is normaal/gezond voor iemand met diabetes. Lager is idealer, hoger heeft de aandacht nodig op betere instelling.

CGM = Continuous Glucose Monitor, ook wel een sensor genoemd. Dit is een glucose meet systeem, welke aangebracht wordt in de huid en continue de glucose waarde meet. Hiermee krijg je een goed inzicht over wat er precies gebeurd met de waardes over de hele dag.
DVK = Diabetesverpleegkundige, een verpleegkundige met een vervolgopleiding om mensen met Diabetes te begeleiden, maar ook inlichting en instructies te geven. Normaliter kom je 2x per jaar bij een diabetesverpleegkundige. Met haar praat je over hoe het is gegaan, waar je tegenop ziet of juist wat goed gaat. Zij kijken vaak ook meer naar het persoonlijk haalbare doel en helpt je om deze te behalen.


Mocht je toevallig nog een paar centen tegenkomen in of onder de bank, of misschien een euro vinden op straat…  Het Diabetes Fonds weet er raad mee! Hieronder is een link naar een online collectebus voor een vrijwillige donatie:
Diabetes Fonds collectebus

You May Also Like

Leave a Reply

Chat openen
Hi!👋
Waarmee kan ik je helpen?